Оригінальна публікація: How to Undo a Git Add

Щоб скасувати git add перед комітом, запустіть git reset <file> або git reset, щоб скасувати всі зміни.

В старіших версіях цими командами були git reset HEAD <file> та git reset HEAD. Вони змінились у Git 1.8.2

Трішки фонової інформації про Git

Розумійте три розділи проєкту Git

Проєкт Git має три головні розділи:

  1. Директорія Git
  2. Робоча директорія (або робоче дерево)
  3. Постановочна зона

Директорія Git (розташована в YOUR-PROJECT-PATH/.git/) — це місце, де Git зберігає все, що потрібно для точного відстеження проєкту. Сюди входять метадані та об’єктноорієнтована база даних, яка містить стислі версії файлів проєкту.

Робоча директорія — це місце, де користувач вносить локальні зміни до проєкту. Робоча директорія витягує файли проєкту з об’єктноорієнтованої бази даних Git та розміщує їх на локальній машині користувача.

Постановочна зона (також «індекс» або «кеш») — це файл, в якому зберігається інформація про те, що буде в наступному коміті. Коміт — це коли ви наказуєте Git зберегти поетапні зміни. Git робить снапшот файлів та назавжди зберігає його у директорії Git.

Git має три основних стани файлів: збережений у коміті, змінений та індексований. Ви змінюєте файл кожен раз, як вносите зміни в робочій директорії. Файл індексований, коли ви переносите його у постановочну зону. І зрештою, файл збережений у коміті.

Встановіть Git

Налаштуйте середовище Git

Git має інструмент git config, який дозволяє налаштувати середовище Git. Ви можете змінити вигляд та роботу Git, встановивши певні змінні конфігурації. Запустіть ці команди в командному рядку на своїй машині (Термінал на Mac, Command Prompt або Powershell на Windows).

Ці змінні конфігурації зберігаються на трьох рівнях:

  1. Система: знаходиться в /etc/gitconfig, застосовує налаштування за замовчуванням до кожного користувача комп’ютера. Щоб внести зміни до цього файлу, використайте опцію --system з командою git config.
  2. Користувач: знаходиться в ~/.gitconfig або ~/.config/git/config, застосовує налаштування до одного користувача. Щоб внести зміни до цього файлу, використайте опцію --global з командою git config.
  3. Проєкт: знаходиться в YOUR-PROJECT-PATH/.git/config, застосовує налаштування лише до проєкту. Щоб внести зміни до цього файлу, використайте команду git config.

Якщо між налаштуваннями виникає конфлікт, конфігурації на рівні проєкту замінять конфігурації на рівні користувача, а конфігурації на рівні користувача замінять конфігурації на рівні системи.

Зауваження для користувачів Windows: Git шукає файл конфігурації на рівні користувача (.gitconfig) у вашій директорії $HOME (C:\Users\$USER). Git також шукає /etc/gitconfig, хоча це відноситься до кореня MSys, якщо ви вирішили встановити Git на свою систему Windows під час запуску інсталятора. Якщо ви використовуєте Git для Windows версії 2.x або пізніше, файл конфігурації на рівні системи також існує в C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Git\config на Windows XP та в C:\ProgramData\Git\config на Windows Vista і новіших версіях. Цей файл конфігурації може бути змінений лише за допомогою git config -f FILE від імені адміна.

Додайте своє ім’я та електронну пошту

Git враховує ім’я та електронну пошту користувача як частину інформації в коміті. Вам потрібно встановити їх під своїм файлом конфігурації за допомогою цих команд:

git config --global user.name "My Name"
git config --global user.email "myemail@example.com"

Змініть свій текстовий редактор

Git автоматично використовує ваш текстовий редактор за замовчуванням, але ви можете це змінити. На прикладі використано редактор Atom (опція --wait вказує оболонці почекати на текстовий редактор, щоб ви могли працювати, перш ніж програма продовжить роботу):

git config --global core.editor "atom --wait"

Додайте колір до виводу Git

Ви можете налаштувати свою оболонку на додавання кольору до виводу Git за допомогою цієї команди:

git config --global color.ui true

Щоб переглянути всі конфігураційні налаштування, використайте команду git config --list.

Ініціюйте Git в проєкті

Щойно Git завантажений та налаштований на вашому комп’ютері, вам потрібно ініціювати його в своєму проєкті, щоб керувати версіями. Використайте команду cd у командному рядку, щоб перейти до кореневої папки проєкту. Потім запустіть команду git init. Це встановить папку директорії Git з усіма файлами та об’єктами, які потрібні Git для відстеження проєкту.

Важливо, щоб директорія Git була завантажена у кореневій папці проєкту. Git може відстежувати файли в підпапках, але не відстежує файли, розташовані в батьківській папці відносно директорії Git.

Отримайте допомогу в Git

Якщо ви забули, як працює будь-яка команда в Git, ви можете отримати допомогу в Git за допомогою таких рядків:

git help COMMAND
git COMMAND --help
man git-COMMAND

Це відобразить довідник команди у вашій оболонці. Для навігації прокрутіть за допомогою клавіш зі стрілками вгору та вниз або використайте такі комбінації клавіш:

  • f або пробіл до наступної сторінки
  • b до попередньої сторінки
  • q для виходу