Оригінальна публікація: Google Doodle Games – Baseball, PacMan, and More

Домашня сторінка пошукової системи гугл — найпопулярніша вебсторінка у світі. Щодня люди здійснюють мільярди пошукових запитів.

Прямо над вікном пошуку розташований логотип гуглу. У багатьох випадках логотип буде іншим та супроводжуватиметься так званим дудлом.

Ці дудли бувають малими та простими, але здебільшого вони дуже креативні та артистичні.

Вони висвітлюють світові проблеми, основні історичні події, міжнародні свята, місцеві святкування, річниці та дні народження важливих діячів (зокрема першовідкривачів, митців та вчених), а також їхній внесок у суспільство.

Якщо натиснути на анімацію, можна знайти більше інформації на конкретну тему. А ще іноді дудл супроводжується грою.

Перший дудл

Перший дудл був створений, коли 30 серпня 1998 співзасновники гуглу — Ларрі Пейдж та Сергій Брін — відвідали щорічний фестиваль «Burning Man» у пустелі Невада (США).

Вони розмістили чоловічка, який нагадує логотип фестивалю, позаду другої «О». Цим вони хотіли повідомити користувачів про свою відсутність у веселий та креативний спосіб.

Screenshot-2021-07-25-at-10.43.13-AM

У той час гугл був дуже молодим — минуло лише пару років з того часу, як ці двоє студентів Стенфордського університету створили пошукову систему. І це було менше ніж за тиждень до офіційної реєстрації компанії.

Ви також можете помітити, що логотип був іншим: в кінці є знак оклику.

Розвиток дудлів

Відтоді народилася ідея змінювати логотип під час святкування визначних подій і дудли почали розвиватись.

Приблизно через два роки (14 липня 2000) Пейдж і Брін попросили Денніса Хвана, стажера на той час, створити дудл в честь дня взяття Бастилії. Його дуже добре сприйняли та Денніс Хван став головним дудлером.

Дудли почали частіше з’являтись на домашній сторінці.

Screenshot-2021-07-25-at-11.03.13-AM

Відтоді гугл має цілу команду талановитих ілюстраторів (дудлерів), відповідальних за дудл, який з’являється на домашній сторінці гуглу у всьому світі.

Перші дудли були досить простими. Коли на них наводили курсор, з’являвся маленький текст із зазначенням того, що відзначалось.

Перший анімований дудл було створено у 2000 на честь Гелловіну, автором якого була запрошена художниця Лорі Леб. На ньому були два ліхтарики Джека замість «О», а з літери «L» звисав павук.

halloween_loop

Інший визначний дудл, пов’язаний із технікою, було створено 12 березня 2019. Тоді гугл відзначив 30-річчя Всесвітнього павутиння.

30th-anniversary-of-the-world-wide-web-4871946884874240-2xa-1

Можете переглянути історичний архів дудлів, які з’являлися на домашній сторінці, заново переживши будь-який дудл та дізнатись про нові, які ви, можливо, ще не бачили.

Перша дудл-гра

Дудли вдосконалювалися, і 21 травня 2010 гугл випустив свою першу інтерактивну гру.

Цей випуск відсвяткував 30-річчя однієї з найпопулярніших аркадних ігор, Pac Man, яка була випущена у 1980.

Screenshot-2021-07-25-at-4.57.49-PM

Це була величезна подія для гуглу і вона, мабуть, скрасила будні багатьох людей, повернувши цю веселу та захоплюючу гру. За підрахунками, у перші три дні після випуску гру зіграло понад 1 мільярду людей.

Дудл-гра PacMan викликає 8-бітові спогади завдяки графіці, кольорам, звукам та персонажам, взятими з оригіналу. Вона навіть містить ту саму логіку та помилки (!).

Якщо хочете здійснити мандрівку спогадами або вперше познайомитися з грою, ви можете зіграти її тут.

Клацніть «Insert Coin» та використовуйте клавіші зі стрілками. Ви — жовтий герой, який прагне з’їсти усі крапочки, не натрапивши на привидів різних кольорів.

Будьте готові витратити на цю гру багато часу.

Як грати в дудл-ігри

Відтоді з’явилось ще більше веселих та інтерактивних ігор.

Зазвичай дудли та ігри відображаються протягом дня, щоб відзначити певну подію. Але гугл архівує всі старі дудли та ігри на сторінку архіву замість того, щоб просто позбутися їх.

Завдяки цьому ви можете грати в будь-яку гру, яка була на домашній сторінці пошукової системи.

В них легко грати.

Усі вони — веборієнтовані, і в них можна грати як на настільному комп’ютері, так і на мобільному пристрої. Вам більше нічого не потрібно: тільки браузер та інтернет.

Клацніть на посилання, щоб перейти на потрібну сторінку, а потім розпочніть гру.

У більшості випадків ви використовуватимете мишку або трекпад і клавіатуру. Якщо ви граєте на телефоні — ви будете гортати та натискати.

Популярні дудл-ігри

Нижче наведено список найвідоміших і найпопулярніших ігор, згрупованих за різними категоріями.

Дудл-головоломки

Кубик Рубіка

Кубик Рубіка з’явився на домашній сторінці 19 травня 2014 і є одним з найзахопливіших завдань.

Кольори рухаються горизонтально, але ви можете переміщати частини, клацнувши будь-де на кубику.

rubik-1

Кросворд

21 грудня 2013 гугл створив кросворди на честь їхнього 100-річчя.

З допомогою Мерла Рігла, одного з найкращих та найвідоміших майстрів кросворда, гугл створив власну версію кросворду з підказками. У ньому також наявні елементи історії головоломок.

Screenshot-2021-07-25-at-8.13.01-PM

Дудл-програмування

Програмування за моркву

Програмування за моркву знайомить дітей (або вас!) зі світом програмування: ви з’єднуєте блоки, які представляють концепції програмування. Це допомагає кролику пройти 6 рівнів, щоб зібрати його улюблену їжу — моркву.

Гру було випущено 4 грудня 2017 під час освітнього тижня комп’ютерних наук у співпраці з Массачусетським технологічним інститутом, щоб відзначити 50-річчя програмування для дітей і дитячих мов програмування. Вона заснована на мові програмування Scratch.

carrot

Дудл-ігри для фанатів спорту

Крикет

Крикет представили, щоб відсвяткувати міжнародний турнір ICC Champions Trophy у 2017.

Клацніть на биту, коли побачите, що м’яч летить на вас. Так ви відіб’єте його і заб’єте гол. Цей дудл вдало відтворив даний вид спорту.

cricket

Бейсбол

Бейсбол був представлений на честь 4 липня, Дня незалежності США, у 2019 році. Гравцями виступають класичні американські закуски: хот-доги, картопля та кетчуп.

Натисніть на биту, і якщо ви схожі на мене — будьте готові почути «You're Out» («Ти вилітаєш») дуже багато разів (в іншому випадку ви побачите феєрверки).

4th

Баскетбол

Баскетбол вийшов на честь літніх Олімпійських ігор у 2012. Ви намагаєтесь закинути стільки м’ячів у кошик, скільки можливо за 24 секунди.

Окрім цієї гри, гугл випустив ще три спортивні ігри, як-от футбол. Тут ви граєте за воротаря, використовуючи пробіл, щоб зупинити м’яч, та клавіші зі стрілками, щоб змінити своє положення.

Screenshot-2021-07-26-at-2.48.47-PM

Олімпійські ігри в Токіо, 2020

На святкування Олімпійських ігор у Токіо гугл випустив свою найактивнішу та найскладнішу гру: Дудл-ігри острова Чемпіонів.

Цим віддали належне старим японським іграм із 7 темами, які можна обирати (включно з тенісом, скейтбордингом та артистичним плаванням). Це найбільша гра, яку випустив гугл.

Ви граєте за кота-ніндзю на прізвисько Лакі, який прибув на острів, де проходить фестиваль. Ви обираєте одну з 4 команд — Блакитні, Червоні, Жовті чи Зелені, які відповідно представляють Уші, Карасу, Інарі та Каппа.

Щоб грати, використовуйте пробіл та клавіші зі стрілками. Під час гри ви вшануєте японську історію, культуру та спорт. Гру було створено у партнерстві з японською анімаційною студією Studio 4°C.

Screenshot-2021-07-26-at-11.01.56-AM

Дудл-ігри для любителів музики

Вшанування Оскара Фішингера

Фішингер був створений 17 червня 2017 на честь 117-річчя від дня народження Оскара Фішингера.

Щоб вшанувати режисера та художника, гугл випустив інтерактивний дизайн з інструментом створення візуальної музики. Це дозволяє користувачам створювати власні візуальні музичні твори з широким набором налаштувань, які можна змінювати.

Screenshot-2021-07-25-at-7.47.35-PM

Святкування зародження хіп-хопу

Хіп-хоп випустили 11 серпня 2017 на честь 44-річчя з дня зародження хіп-хопу.

За допомогою кросфейдера ви можете міксувати легендарні ритми, змінювати гучність та інтенсивність швидкості відтворення, а також вибирати треки. Класичний діджейський інтерактивний програвач дозволить вам швидко написати треки та знову пережити історію хіп-хопу.

Графіті створив митець Сі Адамс, а озвучив Феб Файв Фредді. Цим вшановують двох батьків-засновників хіп-хопу: Кул Герка та Коук ла Рока.

Screenshot-2021-07-26-at-10.38.20-AM

Рокмор

Рокмор імітує терменвокс. Це електронний музичний інструмент, який працює без фізичного дотику — лише за допомогою жестів.

9 березня 2016 гра відзначила 105-річчя від дня народження Клари Рокмор, винахідниці та найвідомішої виконавиці інструменту.

Гра дозволить вам створити музику, експериментувати з різними налаштуваннями та копіювати різні ноти. Перемістіть курсор або мишку на ноти, щоб створити музику за допомогою віртуального терменвокса.

Screenshot-2021-07-26-at-4.07.53-PM

Дудл-ігри для креативників

Quick draw

Quick draw! (укр. «Швидко, малюй!») навіть отримала власний вебсайт. Вам надають інструкції щодо того, що малювати, та 20 секунд для цього. Потім нейронна мережа гуглу вгадує, що ви намалювали.

Гра створена за допомогою машинного навчання та є однією з найпопулярніших дудл-ігор.

Screenshot-2021-07-25-at-7.53.52-PM

Дудл-ігри для любителів наукової фантастики

Доктор Хто

Гра Доктор Хто, випущена 23 листопада 2013, була створена на честь 50-річчя культового британського шоу «Доктор Хто».

Це проста, але цікава головоломка, у якій беруть участь всі 13 докторів на той час.

Мета гри — відновити всі 6 літер логотипа гуглу, які вкрали далеки. Для цього потрібно пройти 6 рівнів.

Screenshot-2021-07-26-at-10.41.15-AM

Дудл-ігри з їжею

Сковіль випустили 22 січня 2016 на честь 151-річчя від дня народження Вільбура Сковіля.

Шкала Сковіля визначає, наскільки пекучий перець. Ви — морозиво, яке бореться з гострими перцями, кидаючи в них свої кульки. З кожним разом перці стають все гострішими.

Screenshot-2021-07-26-at-10.55.11-AM

Дудл-ігри для любителів Гелловіну

Магічна академія котів

У 2016 році Магічна академія котів святкувала Гелловін. Головна героїня — кішка Момо, яка хоче відновити мир в академії, щоб врятувати її.

Музою гри стала чорна кішка дудлера, яка створила цю гру — Джуліани Чен.

Момо має пройти 5 рівнів: бібліотека, їдальня, класна кімната, спортивний зал та дах. Вона повинна малювати своєю паличкою символи над головами привидів, щоб вони зникли! Таким чином Момо наводить закляття і її книгу заклинань ніхто не забере.

Screenshot-2021-07-26-at-3.39.40-PM

Дудл-ігри для любителів карт

Лотерія

Лотерія — традиційна мексиканська карткова гра. Ви можете почати матч зі своїми друзями або випадковими людьми з усього світу.

Гру випустили 9 грудня 2019, відзначаючи традиційну гру віртуальною версією. Перед першим раундом показують як грати, якщо ви не робили цього раніше.

Screenshot-2021-07-26-at-3.53.58-PM

Висновок

Сподіваюся, вам сподобались деякі з цих найпопулярніших дудл-ігор.

Багато інших доступно на сторінці архіву.

Дякую, що прочитали!

Авторське право: всі зображення належать гуглу